/media/vo3e4n0w/amate-jaarverslag-20210512100318-2.jpg

Wzc Sint-Jozef ligt vlak bij het centrum van Lier. Het streeft naar 138 eenpersoons­kamers, 12 zorg­appartementen, 10 kamers kortverblijf en 48 assistentiewoningen.

“De nieuwbouw komt op de huidige parking. De werken zullen dus weinig overlast brengen,” weet directeur Werner De Backer. “De bouw zal drie afdelingen omvatten voor telkens 40 bewoners. De inrichting is evenwel aanpasbaar. We kunnen elke afdeling opdelen in twee leefgroepen van 20 of vier leefgroepen van 10 bewoners.

Huiselijkheid staat centraal. Verspreid over de afdelingen nodigen strategisch geplaatste zithoeken met een mooi uitzicht uit tot sociaal contact. Daglicht zorgt voor een aangename sfeer en de terrassen en de tuintjes op het gelijkvloers zorgen voor een optimale betrokkenheid bij het buurtleven.

Elke kamer is functioneel ingericht. De vloeren zijn geluiddempend, de kleuren warm en het licht dimbaar. Grote ramen versterken het buitengevoel. Bewoners kunnen enkele eigen meubeltjes mee­brengen om het gevoel van huiselijkheid nog te verhogen. Een aantal kamers heeft een grotere oppervlakte, met bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om twee bedden te plaatsen voor koppels.
De grote leefruimte is het kloppende hart van elke afdeling. Daar vinden activiteiten plaats en kunnen bewoners familie ontvangen. Wil de familie blijven eten? Welkom in het Grand Café!
De loopafstanden zijn beperkt, wat zowel voor bewoners als medewerkers een pluspunt is. Andere voordelen voor de medewerkers zijn onder meer: de afgeschermde en goed ingerichte medicatie- en dienst­ruimte, de afdelingskeuken en het oproep­systeem met spraakfunctie.”

Werner “Een aantal kamers heeft een grotere oppervlakte, met bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om twee bedden te plaatsen voor koppels.”

Robbe Theunis - Assar Llox

Robbe Theunis - Assar Llox

Betere integratie, meer groen

De architecten van Assar LLox geven de nieuwbouw vorm. Het bureau tekende ook voor de recente D-vleugel voor kleinschalig genormaliseerd wonen voor mensen met dementie.

“We werken met een masterplan,” licht architect Robbe Theunis toe. “De huidige infrastructuur is historisch in fasen gegroeid vanuit de kern van de site. Het resultaat is een amalgaam met weinig uitstraling en flexibiliteit. Wij keren het concept om: we vertrekken niet vanuit het binnengebied, maar van de straatkant. Zo zorgen we voor een betere integratie in de buurt. Tegelijk kunnen we de verspreide groenperkjes bundelen tot één grote, aangename tuin voor de bewoners, naast de bestaande kloostertuin.”

“We bouwen aan de straatkant, maar we bewaken de doorwaadbaarheid,” zegt architect Dieter Wuyts. “We realiseren een veilige omgeving die tegelijk de verbinding legt met het buurtleven. Eens de nieuwe vleugel er staat, slopen we een deel van het oude gebouw, wat extra ruimte creëert in het binnengebied.”


“Het concept is toekomstgericht,” besluit Dieter. “De nieuwe vleugel is modulair en sluit mooi aan op de huidige infrastructuur. Zo zal bijvoorbeeld het Grand Café altijd een centrale ontmoetingsplaats blijven.”